Antifriz Nedir? Ne İşe Yarar?

Antifriz Nedir? Ne İşe Yarar?

Araçların mevsimlerin şartlarına göre hazırlanması hem araçların arızalanmasını karşın önlem oluştururken can güvenliği için önem arz eden bir detaydır. Antifriz ne işe yarar? Merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Antifriz Nedir? Antifriz, araç motorunda bulunan suyun donmasını engelleyen bir kimyasal sıvıdır. Bu sıvının radyatör suyuna koyulması halinde suyun donma derecesi düşecek ve motorun soğuklardan korunması sağlanmış olacaktır. Çünkü soğuk havaların etkisiyle radyatör suyu donabilir. Bu da araç motorunun zarar görmesi demektir. Her ne kadar antifriz kış aylarında kullanılan bir sıvı olarak bilinse de her mevsim kullanılması gerekmektedir.

Antifrizin Faydaları Nelerdir?

Araçların her mevsim ihtiyacı olduğu bu maddenin faydalarını daha anlaşılır bir şekilde anlamanız için maddelemek istiyoruz:

  •  Araç motorunun soğumasına yardımcı olur.
  • Araçların hararet yapmasını önler.
  • Motorda bulunan suyun donmasını önler.
  • Motorda bulunan parçaların paslanmasını önler.

Bu açıdan antifriz kullanımı çok önemlidir.

Antifriz Radyatöre Nasıl Eklenir?

Birçok araç sahibi radyatör suyuna antifriz ekleme konusunda bilgi sahibi değil. Ya da sahip oldukları bilgiler yanlış. Bu yüzden “Antifriz nasıl eklenir?” sorusuna yanıt vererek sizleri aydınlatmak istiyoruz. Dilerseniz şimdi “Antifriz nasıl koyulur?” işlem sırasına bakalım:

  1.  Aracınızın çalışmadığından emin olun.
  2.  Araç motoru soğumuşsa kaputu açın.
  3.  Radyatör hortumunun bulunduğu kısma bir kap su koyun.
  4.  Radyatör hortumunda bulunan kelepçeyi bir pense yardımıyla çıkarttın.
  5. Radyatör hortumunun pis suyu tahliye etmesine müsaade edin.
  6. Hortumu yerine takın.
  7. Kelepçeyi tekrar takın.
  8.  Radyatör kapağını açarak su eklemesi ve antifriz eklemesini yapın.
  9. Radyatörün dolduğunda emin olduktan sonra kaputu kapatarak aracı çalıştırın.

Bu adımları sırasıyla izleyerek aracınıza antifriz eklemesini doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

Antifriz Çeşitleri Nelerdir?

Kış aylarında ve soğuk günlerde antifriz kullanımı büyük önem arz etse de yaz aylarında araçların hararet yapmaması için de antifrizin kullanılması gerekmektedir. Bu sayede araç radyatörü uzun yıllar dayanacaktır.

Piyasada farklı antifriz çeşitleri bulunmaktadır. Her antifrizin rengi ve özelliği farklıdır. Dilerseniz şimdi antifriz çeşitlerine göz atalım:

Organik Antifriz

Fosfat ve silikattan üretilen antifrize göre daha uzun süre kullanılabilen bir antifriz türüdür. Ancak radyatör suyuna geç nüfuz etmesi gibi bir dezavantajı bulunmaktadır. Kırmızı antifriz olarak bilinen bu sıvı organik antifriz olarak adlandırılmaktadır.

İnorganik Antifriz

İnorganik antifrizler oldukça eski bir çeşittir. Silikat ve fosfat içeren antifriz yeşil renge sahiptir.

Karışık Antifriz

Karışık antifriz olarak bilinen hibrit antifrizler, inorganik antifriz ve organik antifriz içeriğinin karıştırıldığı bir çeşittir. Radyatörde hem aşınmaların önlenmesi hem de uzun yıllar dayanabilmesi için hibrit antifiriz kullanıldığı görülmektedir. Bu antifiriz çeşidine özellikle yeni model araçlarda rastlamak mümkündür. Turuncu antifriz yeni teknolojiyle üretildiği için yoğun rağbet görmektedir.

Burada antifiriz seçimi yapılırken aracın ihtiyacı doğrultusunda seçim yapmak önemlidir. Bu konuda araç kiralama ve araç bakım merkezlerinden destek alınması en doğrusu olacaktır. Özellikle araç kiralama hizmeti alacak olan sürücülerin bu ayrıntıya dikkat etmesi, kiralamış oldukları aracın güvenilir olup olmadığını da ortaya koyacaktır.

En İyi Antifriz Hangisi?

Az evvel sizlere antifriz çeşitleri hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştık. Peki “En iyi antifriz hangisi?” bunu biliyor musunuz?

Antifriz satın alırken önceliğiniz ürününe garanti sunan bir firmadan alışveriş yapmanızdır. Bunun yanında almayı planladığınız antifrizi daha önce kullanmış olan araç sahiplerinin düşüncelerini öğrenmelisiniz. Piyasada birçok markanın birçok antifiriz çeşidi bulunuyor. Her sürücünün bu çeşitler hakkında olumlu ve olumsuz yorumları da bulunuyor. Burada tercih ettiğiniz ürünü deneyimleyerek en iyi antifriz ürününü bulmanız mümkündür.

Antifriz Fiyatları Ne Kadar?

Araçlar için bu kadar önemli olan antifrizlerin özellikleri ve faydaları kadar fiyatları da ayrı bir merak konusudur. Sizlere antifriz fiyatları konusunda da bilgi vermemiz gerekirse piyasada 90 TL ila 500 TL ve hatta 500 TL üzerinde antifriz ürünlerinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Burada marka tercihi de fiyatlara etki etmektedir. Güvenilir bir markanın ürünlerini tercih etmenizde fayda bulunduğunu söylemeden geçmeyelim.

Umarız “Antifriz nedir?” “Antifriz ne işe yarar?” ve “Antifriz çeşitleri” hakkında vermiş olduğumuz bu bilgiler işinize yaramıştır. Konuyla alakalı daha detaylı bilgi almak için en yakın araç muayene istasyonuna uğrayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon